Tipărire

Primaria Mioveni

Conducerea


poza primaria miovenigeorgescu ion
Primar: Ion Georgescu

Viceprimar: Aurel Costache
Secretar: Ştefănescu Maria
 

Contact

Oraşul Mioveni este situat in centrul judeţului Argeş,in marea unitate Subcarpatica numita Depresiunea Getica la 15 Km de municipiul Piteşti şi la 125 Km de capitala ţării, pe DN 73 Piteşti C-lung Muscel. Mioveni are un relief variat, suprafaţa sa fiind traversată de trei rauri: Doamnei, Targului şi Argeşel.

Strada: B-dul Dacia, nr. 1
Cod Postal: 115400
Localitate: Mioveni
Judet: Arges
Contact

Telefon: 0348-455444, 455000, 0248-260500
Fax: 0248-260500
Website: http://www.primariamioveni.ro 

Istorie

mioveni jaOrasul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentară a fost, aşa cum ne arată izvoarele istorice, în anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu ( Mihov în slavonă ) Mihoveni ( Mioveni ), făcând referire directă la locuitorii acestei formaţiuni sociale.
Prin Legea 35/18. mai. 1996, emisă de Parlamentul României şi publicată în M.O. nr. 102 din 20 mai 1996, localitatea Colibaşi revine la vechea denumire, respectiv Mioveni.
„ Mioveniul de astăzi continuă tradiţia înaintaşilor săi, dezvoltând atât economia, agricultura şi serviciile pentru populaţie, dar şi viaţa spirituală, menţinându-se ca o zonă distinctă în cadrul judeţului Argeş, fiind o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor, între România şi Europa.
Cu o economie puternică, cu un deosebit potenţial uman şi şi beneficiind de resurse naturale semnificative, Mioveniul se situează între primele oraşe ale ţării, din punct de vedere al creşterii economice şi are perspective reale de a-şi continua dezvoltarea într-un ritm susţinut, în toate domeniile vieţii sociale.
Tradiţionala ospitalitate românească alături de frumuseţea plaiurilor argeşene şi de atractivitatea potenţialului economic al judeţului, constituie argumente de necontestat în favoarea înscrierii oraşului Mioveni pe harta priorităţilor, inclusiv a celor de natură investiţională, pentru viitorii noştri parteneri interni şi externi."

Date generale

Oraşul Mioveni este situat în centrul judeţului Argeş la 15 Km de municipiul Piteşti şi la 125 Km de capitala ţării, pe DN 73 Piteşti – C-lung Muscel. Mioveni are un relief variat, suprafaţa sa fiind traversată de trei râuri: Doamnei, Târgului şi Argeşel.

Până în anul 1989, actualul oraş Mioveni era comuna Colibaşi, comună suburbană municipiului Piteşti. La data de 19 aprilie 1989, prin Decret Prezidenţial, această comună a devenit oraşul Colibaşi. Din anul 1996 ca urmare a unor demersuri făcute de Guvern şi Parlamentul României, de către autorităţile locale, oraşul Colibaşi revine la vechea denumire, Mioveni, act de reparaţie morală, dacă se are în vedere că actuala concentrare urbană se află pe vatra vechiului sat demolat în totalitate pentru a face loc noilor construcţii.
Începând cu anul 1968 aici s-au montat primele autoturisme Dacia, platforma industrială menţinând un ritm constant de dezvoltare.
Agricultura, dat fiind faptul că în zonă nu sunt suprafeţe agricole mari, s-a bazat aproape exclusiv pe legumicultură, pomicultură şi cultivarea unor suprafeţe mici cu cereale, destinate în special creşterii animalelor sau pentru subzistenţă. Economia oraşului Mioveni are un pronunţat caracter industrial având în vedere existenţa platformei industriale Dacia-Renault.

 Suprafaţa

Suprafaţa administrativ-teritorială a oraşului Mioveni este de 5.097 ha din care 595 ha teren intravilan.

Amplasare: descrierea judeţului şi microregiunii

Oraşul Mioveni este amplasat în zona centrală a judeţului Argeş, pe coordonatele 45012’ latitudine nordică şi 2503’ longitudine estică.

Judeţul Argeş este aşezat în partea central-sudică a ţării, paralela de 450 împărţind judeţul în două părţi relativ egale.
La nord se învecinează cu judeţele Sibiu şi Braşov, la est cu judeţul Dâmboviţa, la sud cu judeţul teleorman, la sud-vest cu judeţul Olt, la vest cu judeţul Vâlcea.
Relieful judeţului, şi în general şi a microregiunii se prezintă în trepte, de la nord la sud, coborând de pe crestele muntoase până în zona de câmpie.
Ca structură administrativă judeţul Argeş este compus din 102 unitati administrativ-teritoriale, respectiv 95 de comune si un numar de 7 oraşe şi municipii, toate aceste unitati insumand o suprafaţă de 682.631 ha.
Structura hidrografică este alcătuită din 7 râuri cu o lungime totală a curentului de apă de 1.106 Km., precum şi lacul de acumulare Vidraru, cel mai întins luciu de apă din ţară.
Economia judeţului este diversificată cuprinzând activităţi industriale (petrochimie, extractivă petrol şi cărbune, industrie prelucrătoare a metalelor, lemnului şi agroalimentară, etc.), activităţi agricole (pomicultură, viticultură, cultura cerealelor şi creşterea animalelor), activităţi de prestări servicii pentru populaţie.
Transporturile sunt reprezentate de transportul feroviar, lungimea căilor ferate fiind de 225 km., şi transportul rutier, lungimea drumurilor publice fiind de 5.876 km., pe care circulă 81.332 autovehicule de toate categoriile.
În final putem aprecia că judeţul Argeş este un judeţ în care sunt reprezentate toate formele de relief, cu o agricultură şi industrie diversificată, bine populat, cu o infrastructură bună şi în curs de modernizare.

Vremea in Mioveni

SP_WEATHER_MIST

3°C

Mioveni

SP_WEATHER_MIST
Humidity: 91%
Wind: WSW at km/h
Tuesday
SP_WEATHER_RAIN_SNOW
-1°C / 3°C
Wednesday
Cloudy
-2°C / 4°C
Thursday
Mostly cloudy
-2°C / 4°C
Friday
Mostly cloudy
2°C / 6°C
Saturday
Rain
-1°C / 8°C
Sunday
AM Clouds/PM Sun
0°C / 7°C
Monday
SP_WEATHER_RAIN_SNOW_SHOWERS
-1°C / 4°C